Dostepna również w Get it on Google Play
Start Sierpc. Konkurs kulinarny

Sierpc. Konkurs kulinarny


PRAWDZIWA GRATKA DLA MIŁOŚNIKÓW SZTUKI KULINARNEJ

CZYLI KONKURS PT. „NAJSMACZNIEJSZA POTRAWA MAZOWIECKA”

 

Wzmacnianie lokalnego potencjału poprzez wykorzystanie dziedzictwa kulturowego, jakim są tradycyjne i regionalne produkty to działania ważne i potrzebne. Zapomniane, nieużywane od wielu lat przepisy kuchenne babć czy prababć mają okazję znów zaistnieć w ramach konkursu kulinarnego „Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka”. Rywalizacja od wielu lat towarzyszy imprezie kulinarnej „Gotowanie na polanie”, która organizowana jest na terenie skansenu w pierwszą niedzielę maja. Propozycja udziału w konkursie skierowana jest do wszystkich entuzjastów dawnej sztuki kulinarnej. Jej celem jest kultywowanie tradycji kulinarnych regionu Mazowsza, popularyzacja tradycyjnych receptur i potraw.

Smakowite kołduny, wyśmienity sybirak, aromatyczna grzybowa na zakwasie, czy tradycyjna pigwówka i cytrynówka …. Już same nazwy pobudzają wyobraźnię i apetyt. Zadanie konkursowe polega na przyrządzeniu i zaprezentowaniu tradycyjnej potrawy spożywanej niegdyś na Mazowszu. Do udziału w konkursie zapraszamy zarówno profesjonalnych producentów produktów tradycyjnych i regionalnych, jak również  amatorów sztuki kulinarnej. To propozycja zarówno dla regionalnych kół gospodyń wiejskich, stowarzyszeń i przedstawicieli firm, jak również do osób indywidualnych. Liczymy szczególnie na receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, choć wszystkie tradycyjne potrawy mazowieckie są mile widziane. Aby wziąć udział w rywalizacji wystarczy zadeklarować swój udział poprzez zgłoszenie co najmniej 1 potrawy w dniu 7 maja 2017 r. do godz. 10.00 w jednej z kategorii: zupa, danie jarskie, potrawa mięsna, przekąska, deser, napój. Do konkursu można zgłosić tylko potrawy oferowane na własnym stoisku w ramach kiermaszu towarzyszącego imprezie plenerowej „Gotowanie na polanie”. Dzięki temu danie jaskie, zupa czy deser, które zdobędą największe uznanie Jury i główną nagrodę w konkursie, będą dostępne dla wszystkich uczestników imprezy. Do konkursu można zgłosić kilka potraw (każdą winnej kategorii). W przypadku zgłoszenia więcej niż 2 potraw organizator zapewnia nieodpłatnie stoisko wystawiennicze (zadaszenie, stół i ławkę). Ponadto, uczestnicy konkursu w dniu imprezy mają zapewniony niepodpłatny wstęp na teren skansenu.  Wszystkie zgłoszone do rywalizacji potrawy oceni Komisja Konkursowa, w skład której wejdzie przedstawiciel muzeum oraz  4 osoby wyłonione drogą losowania spośród zwiedzających. Komisja oceni zarówno wygląd, smak, jak również prezentację, czyli sposób podania potrawy. W każdej kategorii Jury przyzna jedną nagrodę główną. Autorzy nagrodzonych potraw otrzymają nagrody rzeczowe oraz dyplomy, które mogą okazać się pomocne podczas promowania własnej działalności kulinarnej.

Serdecznie zapraszamy do udziału w konkursie a zarazem wspólnego promowania dziedzictwa kulinarnego Mazowsza.

 

 

Agnieszka Jezierska- Chalicka

Copyright © 2007 Polska Niezwyk�a
Wszystkie prawa zastrze�one. �adna cz�� ani ca�o�� serwisu nie mo�e by� reprodukowana ani przetwarzana w spos�b elektroniczny, mechaniczny, fotograficzny i inny. Nie mo�e by� u�yta do innej publikacji oraz przechowywana w jakiejkolwiek bazie danych bez pisemnej zgody Administratora serwisu.
Znajd� nas na