Dostepna również w Get it on Google Play
Start Sierpc. Majówka w skansenie - relacja

Sierpc. Majówka w skansenie - relacja


„Wiosennie i smacznie podczas majówki w skansenie”

Zgodnie z tradycją Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu powitało maj zabawami dla całej rodziny,
piknikiem na świeżym powietrzu, pokazami prac wiejskich i rzemiosła, a także widowiskami
folklorystycznymi. Wielka Majówka w skansenie trwała od 1 do 5 maja. Słoneczna, ciepła pogoda
stanowiła miłe zaproszenie do wypoczynku na świeżym powietrzu oraz poznawania mazowieckiego
folkloru. W sumie podczas długiego majowego weekendy skansen odwiedziło ponad 7000 osób.
W pierwszych dniach maja muzealna wieś tętniła życiem. Podczas imprez plenerowych „Majówka w
skansenie” odbywającej się 1 i 3 maja, a także „Gotowanie na polanie”, 5 maja zwiedzający mieli
szansę przyjrzeć się zajęciom chłopskim i rzemiosłu związanym z okresem wiosennym. W obejściach
krzątały się gospodynie zaabsorbowane codziennymi obowiązkami. Wycinały z papieru firanki, prały
na tarze, haftowały i ubijały masło w kierzance. W wielu prezentacjach zwiedzający brali aktywny
udział. Tworzyli z bibuły kwiaty, kręcili powrozy, pomagali w tłoczeniu oleju rzepakowego czy ubijaniu
masła. Nie zabrakło też chętnych do prania na tarze i maglowania bielizny za pomocą maglownicy, w
czym dzielnie asystowali najmłodsi donosząc nosidłami wodę. Wiosna to też czas prac polowych.
Gospodarze wyszli do orki, bronowania, siewu konnego i sadzenia ziemniaków. Warsztaty dawnych
rzemieślników ponownie wypełniła praca. Uczestnicy imprezy spotkać mogli stolarza, szewca,
kowala, garncarza czy plecionkarza. Również dla dzieci przygotowano wiele niespodzianek. W dawnej
izbie lekcyjnej maluchy uczyły się pisać stalówką, wykonywały biało-czerwone kotyliony i poznawały
życie uczniów z początku XX wieku. Na podwórku za szkołą uczyły się chodzić na szczudłach, toczyć
obręcze, grać w serso i strzelać z procy. Ich ogromny entuzjazm wzbudziły jednak przede wszystkim
konkursy z nagrodami, w których wraz z rodzicami, dziadkami i starszym rodzeństwem musiały
wykazać się sprytem, pomysłowością oraz szybkością. Na stoiskach wystawców podczas kiermaszu
znalazły się wyroby rękodzieła, tradycyjne potrawy i napoje, a także szeroki wybór produktów
pszczelich. 1 maja na muzealnej scenie wystąpił Zespół Ludowy OŻAROWIACY z Ożarowa
Mazowieckiego, prezentując regionalne tańce i przyśpiewki ludowe. Trzeci dzień długiego weekendu
majowego w skansenie zdominowały występy Gminnej Orkiestry Dętej ze Starej Białej i Młodzieżowej
Orkiestry Dętej z Kurzętnika, zaś 5 maja publiczność uczestniczyła w koncercie „TAŃCE POLSKIE” w
wykonaniu Regionalnego Zespołu Pieśni i Tańca SANNIKI. Nie zabrakło też wiejskiej kapeli Pana Jacka,
która w przerwach między występami przygrywała znane przyśpiewki oraz melodie ludowe. 1 i 5
maja członkowie Grupy Rekonstrukcji Historycznej Ludności Cywilnej z Mławy przedstawili sceny z
życia dawnej wsi, włączając w nie zwiedzających.
5 maja, podczas „Gotowania na polanie” w muzealnym kościele odprawiona została uroczysta msza
święta w intencji rolników i urodzaju. Najmłodsi dowiedzieć się mogli jak przebiega obróbka ziarna w
trakcie pokazów „Jak to ze zbożem było?” Zwiedzający smakowali napoju z mniszka lekarskiego.
Najważniejszym punktem programu wydarzenia był konkurs na najsmaczniejszą potrawę
mazowiecką. Wzięły w nim udział członkinie kół gospodyń wiejskich i kucharze z całego Mazowsza. W
rywalizacji ocenione zostały 33 dania i produkty spożywcze. Wyboru najlepszych propozycji dokonała
komisja konkursowa, w skład której weszli też sami zwiedzający.
A oto wyniki konkursu:
 w kategorii “Zupa” zwyciężyła czarnina z kluskami ziemniaczanymi przygotowana przez Koło
Gospodyń Wiejskich z Rycharcic

 w kategorii “Danie jarskie” zwyciężyły kluski ziemniaczane przygotowane przez Centrum
Konferencyjno-Rekreacyjne Hotel Skansen Conference & Spa
 w kategorii “Potrawa mięsna” zwyciężyło koźlę na wilczy apetyt przygotowane przez
Mirosławę Wilk, „Tradycyjne jadło”
 w kategorii “Przekąska” zwyciężył salceson z perliczki przygotowany przez Koło Gospodyń
Wiejskich z Grodkowa-Zawisze
 w kategorii “Deser” zwyciężył sernik z konfiturą z czarnej porzeczki przygotowany przez
Mirosławę Wilk, „Tradycyjne jadło”
 w kategorii “Napój” zwyciężył miód pitny przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z
Rycharcic
Zwycięzcy otrzymali sprzęt kuchenny, wydawnictwa albumowe i pamiątkowe dyplomy. Wszystkich
zwycięskich potraw można było posmakować na stoiskach wystawców podczas kiermaszu produktów
tradycyjnych i regionalnych.
Wielka Majówka w skansenie dostarczyła zwiedzającym wielu wrażeń i emocji. Majowymi imprezami
plenerowymi skansen w Sierpcu otworzył sezon turystyczny. Tej wiosny i lata na zwiedzających
czekać będzie wiele atrakcji. Już teraz zachęcamy do zwiedzania wystawy „Rok polski w tradycyjnych
zajęciach codziennych” prezentowanej we wnętrzach chałup chłopskich i dworów ziemiańskich. W
każdą niedzielę zachęcamy do udziału w niepowtarzalnej podróży do świata zapomnianych tradycji i
wierzeń w ramach imprez z cyklu „Niedziela w skansenie”. A za miesiąc, 2 czerwca 2019r. Muzeum
zamieni się w wielki plac zabaw podczas „Dnia Dziecka w skansenie.” Serdecznie zapraszamy!
Jarosław Asztemborski

 

 

  

 

 

        

 

 

            

 

 

              

 

 

 

 

Copyright © 2007 Polska Niezwyk�a
Wszystkie prawa zastrze�one. �adna cz�� ani ca�o�� serwisu nie mo�e by� reprodukowana ani przetwarzana w spos�b elektroniczny, mechaniczny, fotograficzny i inny. Nie mo�e by� u�yta do innej publikacji oraz przechowywana w jakiejkolwiek bazie danych bez pisemnej zgody Administratora serwisu.
Znajd� nas na