Dostepna również w Get it on Google Play
Start KUCHNIA - wystawa

KUCHNIA - wystawa


Informacje:



ul.Zamkowa 1, Oświęcim 32-600
Telefon: 33 842 44 27
http://muzeum-zamek.pl/
Czas trwania od: 01 stycznia 2014 do: 31 grudnia 2014
Cena: brak informacji

Podstawą wyposażenia kuchni są meble z początku XX w. wykonane przez oświęcimskiego stolarza – politurnika Stefana Kanię.
W skład kompletu wchodzą: kredens z charakterystyczną wysuwaną z blatu stolnicą, stół, stolik, dwa krzesła, dwie szafki – stojąca i wisząca.
Na centralnym miejscu w kuchni postawiony jest stół, na blacie którego znajdują się kopie oryginalnych przepisów kulinarnych Marii Longchamps de Berier- Bukietyńskiej z przełomu XIX i XX w.  Kredens z licznymi drobiazgami kuchennymi: formy do wypieku ciast i babeczek, w tym także dziewiętnastowieczna forma na budyń z kaszy i jarzyn,  sztućce, metalowe puszki na herbatę, pojemniki na pieprz i sól, metalowy młynek do mielenia kawy oraz szklane słoje i syfony do wody.
Niezwykle ciekawa jest pochodząca z XIX w. maszynka do palenia kawy tzw. „kawiarka”- używana  do samodzielnego wypalania kawy ziarnistej w domu. Przykładem kawy ogólnie dostępnej w przedwojennych sklepach jest kawa „Franck” z cynową łyżką z 1933r. do sypania kawy. Na łyżce przedwojenna reklama głosząca, że: „Kawa Kneippa  z  Prawdziwą Francka to najzdrowszy napój codzienny”. Ręczny magiel z 1930r. , maszynka spirytusowa „Primus” do podgrzewania jedzenia, waga tarczowa, maszynka do mielenia „Atlantic.
Zobaczyć można kącik „łazienkowy” – szafka – drewniana umywalnia z podnoszonym blatem, na której stoi fajansowa misa i dzban na wodę, mydelniczka,  przybory toaletowe – szczotka do włosów wykonana z naturalnego włosia (lata 20 XX w.), pędzel i mydło do golenia firmy Majde z Warszawy. Uzupełnieniem tego kącika są dwie tary używane przez nasze babcie i prababcie do prania.

Copyright © 2007 Polska Niezwyk�a
Wszystkie prawa zastrze�one. �adna cz�� ani ca�o�� serwisu nie mo�e by� reprodukowana ani przetwarzana w spos�b elektroniczny, mechaniczny, fotograficzny i inny. Nie mo�e by� u�yta do innej publikacji oraz przechowywana w jakiejkolwiek bazie danych bez pisemnej zgody Administratora serwisu.
Znajd� nas na