Muzeum Kultury Ludowej Pogórza Sudeckiego, znane szerzej po prostu jako Skansen w Pstrążnej ożywa głównie w czasie organizowanych tu imprez. Szczególnie wielu turystów przyciąga tradycyjne pieczenie chleba w liściach pokrzywy lub kapusty. Odbywa się ono w ciepłe miesiące, w co drugą niedzielę. Ciasto na chleb jest przygotowywane w XIX-wiecznej chacie przeniesionej z Nowej Łomnicy. Piec chlebowy stoi w sieni, zaś pieczeniem zajmuje się osobiście kierownictwo skansenu. Taka ciepła pajdka ze smalcem lub świeżo ubitym masłem to przysłowiowe niebo w gębie. Trzeba nadmienić, że mąka na wypieki pochodzi z żyta rosnącego przed jedną z chałup.
W 1992 roku otwarto starą, murowaną kuźnię, w której można oglądać kowala przy pracy. Miłośnicy drewnianego budownictwa znajdą zajazd przeniesiony z Szalejowa Dolnego, chałupę z Kudowy-Zdroju, dzwonnicę sygnalizacyjną z Gołaczowa oraz kapliczki słupowe. Wszystkie budynki skansenu i zgromadzone w nich eksponaty przypominają dawną wieś sudecką, tę sprzed 1946 r.
Skansen jest otwarty od 1 maja do końca października.