Dostepna również w Get it on Google Play
Ponad 20 000 miejsc wartych odwiedzenia! Masz ochotę na wycieczkę w głąb Ziemi? Szukasz pomysłu na wyjazd z dzieckiem? A może planujesz wakacje na dwóch kółkach. U nas na pewno znajdziesz miejsce, którego szukasz!
Strona główna ciekawe miejsca niezwykłe: palce lizać "Płacze chrzan na salaterce..."

Ignaców

"Płacze chrzan na salaterce..."

Trudno sobie wyobrazić polską kuchnię bez chrzanu. Króluje zwłaszcza na wielkanocnych stołach jako dodatek do zimnych mięs, kochają go także buraczki ćwikłowe, a sztuka mięsa z sosem chrzanowym to poezja smaku.

Rośnie jako pospolity chwast. Na wsiach wystarczy wyjść na łąkę czy pole, by wyrwać przyprawiające o łzy kłącze. Ale kłącza chrzanu są także plonem upraw polowych. Powiat pajęczański to prawdziwe jego zagłębie - chrzanowe pola zajmują łącznie ponad 700 ha. Najstarsi mieszkańcy gminy Kiełczygłów pamiętają jeszcze, jak w 1926 r. właściciel majątku Beresie Małe sprowadził z Niemiec pierwsze flance chrzanu. Jego uprawa była jednak obwarowana wieloma warunkami.

Właścicielowi nie wolno było odstępować nikomu sadzonek, chrzan mógł być uprawiany tylko na ziemiach majątku, a pierwszy plon miał w całości trafić do darczyńcy sadzonek. Dopiero po II wojnie światowej sadzonki opuściły Beresie Małe i trafiły do okolicznych wsi, stając się podstawą bytu dla wielu rodzin utrzymujących się z rolnictwa. Skupowany przez spółdzielnie ogrodnicze trafiał nie tylko na polskie stoły - był także eksportowany do Szwecji, Anglii, Niemiec i byłej Czechosłowacji.

W 2007 r. chrzan uprawiany w powiecie pajęczańskim został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi pod nazwą Chrzan znad środkowej Warty, w laskach. Wspaniały, nagrodzony "Perłą" na Targach Rolniczych Polagra w Poznaniu chrzan po staropolsku można kupić w gospodarstwie pana Kazimierza Cieśli w Ignacowie.

Warto wiedzieć, że chrzan (Armoracia rusticana) ma właściwości lecznicze. Wspomaga wydzielanie enzymów trawiennych regulując przemianę materii, ma działanie grzybobójcze i bakteriobójcze. Stosuje się go w leczeniu kamicy nerkowej oraz zewnętrznie jako okłady przy dolegliwościach reumatycznych i bólach mięśni. Jak pisał na początku XIX w. zajmujący się botaniką farmaceutyczną profesor warszawskiej Akademii Medycznej Jacek Dziarkowski, chrzan: "rozwalenia flegmiste, zamulenia żołądka; tenże umacnia i rozgrzewa potężnie (...) służy osobliwie na leczenie szkorbutu, zatkania wnętrzności rozwalnia, pędzi mocz, a przeto jest skutecznym na puchlinę i robaki lekarstwem. (...) Uśmierza dziwne boleści z kamienia pochodzące (...), niezmierną moc piasku z moczem wypędza. (...)  Może być używany i następującym sposobem. Oczyszczony i opłukany, na tarce utrzeć, lub pokrajać, wziąwszy go łyżek dwie w kwarcie octu winnego (...) moczyć przez godzin 24, i przecedziwszy wziąć małą szklankę tego octu do kwarty wody, (...) po pół szklanki co trzy godziny wypijać. Rozrzedzonego octu wziąwszy część jedną do trzech części wody do płukania dziąseł i ust, umacnia pierwsze, cuchnięcie drugich odwraca. (...) Tarty zaś z ośrodkiem chleba i z octem zmieszany, przykładając na łydki, podeszwy, lub ręce (...) siły wznieca, gorączkę zbyteczną, a z nią majaczenia i bóle głowy uśmierza".

Polecane miejsca

Miejsca w okolicy

Copyright © 2007 Polska Niezwyk�a
Wszystkie prawa zastrze�one. �adna cz�� ani ca�o�� serwisu nie mo�e by� reprodukowana ani przetwarzana w spos�b elektroniczny, mechaniczny, fotograficzny i inny. Nie mo�e by� u�yta do innej publikacji oraz przechowywana w jakiejkolwiek bazie danych bez pisemnej zgody Administratora serwisu.
Znajd� nas na