Kamyk leży przy drodze prowadzącej z Częstochowy do Działoszyna. Na przełomie wieków powstała tam rodzinna firma cukierniczo-piekarnicza. Najpierw uruchomiono cukiernie, następnie delikatesy Consonni, aż z czasem powstał skansen „Folwark” propagujący zdrowe, tradycyjne jedzenie i wypoczynek w otoczeniu natury, w towarzystwie rodziny i przyjaciół, wszystko zgodne z zasadami Ruchu Slow Food.
Na tyłach siedziby firmy znajduje się rozległy teren, na którym pobudowano chatki edukacyjne o nietypowym wyglądzie i budowie, w których odwiedzający mogą zobaczyć, jak powstaje zdrowa żywność. Specjalnością są regionalne prażonki, chleb prosto z pieca opalanego drewnem, wyśmienite lody oraz robione na miejscu ciasta drożdżowe. W chatce wyposażonej w specjalny kociołek, można pokosztować klusek, pierogów czy zalewajki. A wszystko to przygotowane w prosty, tradycyjny wiejski sposób. W wędzarniach można samemu uwędzić swoje mięso lub ryby.
Skansen w zamyśle gospodarza Zdzisława Bartelaka ma być miejscem nie tylko przywracania dawnych tradycji kulinarnych, ale też miejscem rodzinnych, sąsiedzkich spotkań dla pragnących aktywnie i miło wypocząć. Przez teren płynie strumyk nad którym stoją altanki dla amatorów ciszy. Są też domki na przyjęcia, miejsce do tańca i plac zabaw dla dzieci oraz mały zwierzyniec.
Skansen czynny jest w soboty i niedziele w okresie od maja do końca września. Od połowy lipca co sobotę odbywają się tu zabawy ludowe na których do tańca przygrywają zespoły folklorystyczne.
Kamyk ul. Strażacka 38, 42-125 Informacja 666 827 302, oraz 34 318 39 00