Wieś lubelska słynie z ruskich pierogów z miętą i majerankiem, pierogów gryczanych, pierogów z soczewicy ze słoninką oraz pieczonych pierogów z kapustą i grzybami. Nieprzypadkowo więc w Bychawie co roku na przełomie maja i czerwca organizowane są Mistrzostwa Świata w Zjadaniu Pierogów. Zwycięzcą zostaje ten, kto w najkrótszym czasie spałaszuje 20 pierogów. Jeżeli komuś nie uda się dotrzeć do Bychawy na Święto Pierogów, choć raz powinien spróbować przyrządzić wspaniałe miętowe pierogi ruskie w swojej kuchni.
Miętowe pierogi ruskie
Z 50 dag mąki, 3 dag masła, soli i ciepłej wody (ok. 200 ml) należy wyrobić gładkie ciasto i włożyć je na ok. godzinę do lodówki. Farsz przygotowujemy z 0,5 kg ugotowanych ziemniaków, 25 dag twarogu i jednej drobno pokrojonej, zeszklonej na oliwie cebuli. Po dokładnym wymieszaniu wcześniej rozdrobnionych składników farszu dodajemy do niego świeżo zmielony pieprz i drobno posiekane listki świeżej mięty. Pozostaje już tylko rozwałkować cieniutko ciasto, na wykrojone krążki nałożyć po łyżeczce farszu i skleić brzegi. Ulepione pierogi wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować ok. 5 min. A potem już tylko palce lizać, takie to pyszne!