W okolicach dzisiejszej Łapczycy (oraz miejscowości: Chełm, Chodenice, Łezkowice, Targowisko) już od tysięcy lat produkowano sól z miejscowych solanek, które wypływały tu w postaci naturalnych wycieków. Przez wiele wieków sól była bardzo ważnym bogactwem naturalny, stanowiła często środek płatniczy. Stopniowy rozwój warzelnictwa spowodował, że na przełomie X i XI w. Łapczyca stała się najważniejszym ośrodkiem administracyjnym i grodem warownym w okolicy. Odkrycie w Bochni soli kamiennej spowodowało ogromny rozwój tej miejscowości. Jednakże w Łapczycy i okolicach warzono sól jeszcze w XVIII w. Renesans warzelnictwa nastąpił w latach 60. XX w., kiedy w Łapczycy odkryto bogate źródła solanki o dużej zawartości jodu i bromu i zaczęto produkować sól leczniczą jodowo-bromową. Obecnie w Bochni nie wydobywa się już soli kamiennej, dawna kopalnia jest uzdrowiskiem, a w Łapczycy nadal jest warzona sól lecznicza, jodowo-bromowa, w ilości ok. 1000 kg dziennie.