Niestrudzeni poszukiwacze smaków kuchni regionalnych powinni wstąpić na małe "co nieco" do bydgoskiej Karczmy Kujawskiej "Kummerówka". W tym ciekawym miejscu oprócz tradycyjnego schabowego z kapustą można spróbować oryginalnych potraw kujawskich. Atrakcją turystyczną jest bydgoska czernina z golcami - zupa z gęsiej krwi z suszonymi owocami.
Szef kuchni poleca również kluski kujawskie, śledzia po kujawsku i deser kujawski. Kuchnia kujawska to przede wszystkim dania z drobiu (zwłaszcza kaczek i gęsi) przygotowywane na setki rozmaitych sposobów. Charakterystyczną cechą tej kuchni jest dodawanie do wszelkich mięs świeżych i suszonych owoców oraz orzechów.
W "Kummerówce" podczas organizowanych wieczerzy kujawskich można skosztować nie tylko kujawskich potraw, ale poznać również barwny kujawski folklor. Tym, którym nie uda się odwiedzić "Kummerówki", podajemy prosty przepis na kluski kujawskie do samodzielnego wykonania w domowej kuchni.
Kluski kujawskie
Z 1 kg mąki, 1 kg startych surowych ziemniaków i 2 jajek wyrobić ciasto. Dodać sól i pieprz do smaku. Z gotowego ciasta za pomocą łyżeczki urywać niewielkie kawałki i wrzucać je do gotującej się, osolonej wody. Gotować przez około 15 min. Po odcedzeniu kluski podawać okraszone suto skwarkami i roztopionym smalcem. Wybornie smakują z zasmażaną kiszoną kapustą.
Karczma Kujawska "Kummerówka"
Bydgoszcz, ul. Konna 14, tel. 052 339 77 17
www.karczmabydgoszcz.pl
Więcej znajdziesz w
Polska Niezwykła kujawsko-pomorskie