"Suski Sechlońskie" to śliwki z pestkami poddane procesowi podsuszania i podwędzania. W smaku "Suska Sechlońska" jest lekko słodka z wyczuwalnym posmakiem i aromatem wędzenia.
Specyficzna metoda produkcji w połączeniu z umiejętnościami miejscowych rolników była podstawą do wykształcenia się renomy tego produktu. Nazwa "Suska Sechlońska" wywodzi się z miejscowej gwary. "Suska" oznacza suszkę czyli podsuszoną i podwędzoną śliwkę, "Sechlońska" pochodzi od nazwy miejscowości Sechna.
Zgodnie ze starymi opowieściami cała historia suszenia śliwek związana była z działalnością miejscowego duszpasterza. Nieznany już dziś z nazwiska ksiądz proboszcz, zamiłowany sadownik, zadawał swoim parafianom jako pokutę sadzenie kilku lub kilkunastu drzew owocowych w zależności od wyznanych na spowiedzi grzechów. Na mało żyznych glebach jabłonie, czereśnie czy grusze rosły słabo i źle owocowały, więc nakazał ludziom sadzić śliwy. Gdy śliwy zaczęły dobrze owocować, gospodarze przechytrzyli proboszcza i zaczęli owoce wykorzystywać do produkcji śliwowicy. Takie, zgodnie ze starymi opowieściami, były początki wędzenia i suszenia śliwek w Sechnej. Zwyczaj ten przetrwał do naszych czasów a stosowana metoda produkcji nie uległa zmianie.
Tradycja suszenia śliwek wraz z upływem lat rozprzestrzeniła się na okoliczne wsie, m.in położone w gminach Laskowa, Iwkowa, Łososina Dolna i Żegocina. Do dziś na terenie Laskowej znajduje się ponad 300 suszarni, z czego we wsi Sechna aż 150.
Jak powstają suski...
Do wyrobu "Suski Sechlońskiej" wykorzystuje się wyłącznie owoce odmian śliwy domowej z pestkami - najczęściej śliwki węgierki. W celu zagwarantowania jak najwyższej jakości końcowego produktu, owoce przeznaczone do suszenia muszą być zebrane w odpowiednim czasie. O momencie przeprowadzenia zbioru decyduje producent kierując sie posiadaną wiedzą i doświadczeniem w tym zakresie. Zebrane owoce poddaje sie wstępnej ręcznej segregacji. Wyselekcjonowane owoce układa sie na specjalnym ruszcie wykonanym z drewnianych lasek. Do opalenia suszarni wykorzystuje się wyłącznie twarde i suche drewno pochodzące z drzew liściastych.