Polska Wytwórnia Chleba Zdrowia "Ziarno" powstała w 1919 r. W 1921 r uruchomiono młyn i nowoczesną piekarnię. Było to olbrzymie przedsiębiorstwo zatrudniające w latach 20-tych ok 240 osób. Rocznie mielono ok 14 tys ton ziarna.
W Krakowie chleb z tej wytwórni cieszył się wielkim powodzeniem. Można go było kupić w 35 sklepach, jak na owe czasy to bardzo dużo. W czasie wojny przedsiębiorstwo rozbudowano i uruchomiono nową linię technologiczną. Po wojnie młyn przejęło państwo.
Jeszcze w latach 50 tych dobudowano nowy silos i poszerzono działalność, ale Polska Wytwórnia Chleba Zdrowia i Młyn Walcowy przestały działać w 2002 roku, pozostawiając ciekawą bryłę architektoniczną z interesującymi detalami konstrukcyjnymi. To właśnie postanowiono wykorzystać, budując w tym miejscu z zagospodarowaniem starych budynków nowoczesny kompleks mieszkalny tzw lofty - co uratowało zabytkowe budynki od wyburzenia.