Krówka opatowska to jeden z najbardziej popularnych cukierków spośród polskich słodyczy i ma już ponad 30 lat. Jego produkcja na większą skalę rozpoczęła się w latach 80. XX wieku przez tutejszą O.S.M. Opatów. Produkowana jest od lat według starej i sprawdzonej receptury. Powstaje - podobnie jak niegdyś kajmak przygotowywany przez nasze babcie - poprzez długotrwałe gotowanie mleka z cukrem i masłem. Tak, tak nie mylicie się - ten sam niepowtarzalny smak naszego dzieciństwa... Proces produkcji krówek odbywa się niezmiennie tą samą metodą i przy użyciu tych samych urządzeń, reszta prac wykonywana jest ręcznie. Pakują je zwinne i wprawne ręce pań pakowaczek. Cukierek ma kształt podłużny o powierzchni lekko błyszczącej, na przekroju ziarnistej z charakterystycznym, lekko ciągnącym się środeczkiem. W smaku słodki kondensat mleczny z lekko wyczuwalną nutką wanilii.
Zakład oprócz krówki mlecznej produkuje też krówki kakaowe, wykonuje ponadto zamówienia specjalne na krówki z makiem, rodzynkami, kokosem bądź sezamem. Gotowe produkty pakowane są w opakowania jednostkowe o różnej wadze, a także wybrane na życzenie klienta.
Doceniono tradycyjny smak i aromat krówki z Opatowa - zdobyła tytuł ''Perły Regionu 2010" i pierwsze miejsce w konkursie "Nasze Dziedzictwo Kulturalne Świętokrzyskie" i jeszcze wiele innych wyróżnień... Opatowski smakołyk za cechy odróżniające go od innych produktów został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze w 2011 roku. Spróbujcie, a nie pożałujecie - palce lizać! Kontakt: osm-opatow@poczta.internetdsl.pl, (15) 86-82-201.