Chmiel jako roślina lecznicza uprawiany był w klasztornych ogrodach już w VIII w. Jako jednego z surowców do produkcji piwa - napoju starego jak ludzkość - użyto go zapewne po raz pierwszy dopiero w wieku XI. W Polsce chmiel zaczęto uprawiać dopiero w XVII w., wcześniej piwo warzono z chmielu dzikiego.
Około 85% polskich upraw chmielu znajduje się na Lubelszczyźnie. Nic więc dziwnego, iż to właśnie w Krasnymstawie od początku lat 70. XX w. co roku we wrześniu obchodzone są chmielowe dożynki, tzw. Chmielaki Krasnostawskie. Do święta chmielarzy dołączyli ściśle z nimi związani piwowarzy, i tak podczas Chmielaków od lat odbywają się konkursy jakości piwa z polskich browarów.
W tych dniach do malowniczego, lecz sennego miasteczka ściągają z całej Polski miłośnicy tego napoju, by degustować wyroby niemal wszystkich krajowych browarów, a także piwa wystawców indywidualnych. Chmielakom towarzyszą występy gwiazd estrady, kiermasze twórczości ludowej, konkursy na najładniejszą karczmę piwną oraz wybór miss Chmielaków. Wyprawa tu to świetny pomysł na letni weekend.
Klimat imprezy jest specyficzny, polecamy ją przede wszystkim piwoszom.