Dostepna również w Get it on Google Play
Ponad 20 000 miejsc wartych odwiedzenia! Masz ochotę na wycieczkę w głąb Ziemi? Szukasz pomysłu na wyjazd z dzieckiem? A może planujesz wakacje na dwóch kółkach. U nas na pewno znajdziesz miejsce, którego szukasz!
Strona główna ciekawe miejsca niezwykłe: przeżyj to sam! Podkarpacki Jarmark Turystyczny - cudze chwalicie, swego nie znacie...

Przemyśl

Podkarpacki Jarmark Turystyczny - cudze chwalicie, swego nie znacie...

Na Podkarpackim Jarmarku Turystycznym, który rokrocznie na początku maja odbywa się na placu przed hotelem Gromada w Przemyślu, należy koniecznie odwiedzić stoiska Kół Gospodyń Wiejskich. Zobaczymy stoły wręcz uginające się pod półmiskami z potrawami kuchni regionalnej. Kto chce skosztować kresowych delicji, powinien tu zawitać, bo wobec słabo rozwiniętej bazy agroturystycznej i gastronomicznej na obszarach położonych na północ od Przemyśla, jest to właściwie jedyna możliwość spróbowania dań o egzotycznie brzmiących nazwach: bałabuchy, kryżałki, patatacze czy proziaki.

Tajemnicze bałabuchy to potrawa szczególnie popularna w okolicach Lubaczowa - z wyrobionego ciasta drożdżowego formuje się kulki, które nadziewa się serem, konfiturą lub makiem i po ich wyrośnięciu piecze, rumieniąc z dwóch stron. Kryżałki to potrawa pochodzenia ukraińskiego - małe główki kapusty pokrojone na ćwiartki zalewa się wodą z ogórków kiszonych; kryżałki podaje się po kilku godzinach od zalania lub następnego dnia, jako dodatek do drugiego dania. Na deser proponujemy skosztować słodkich patataczy - kolorowych kruchych ciastek drożdżowych z dużą ilością bakalii. Proziaki zaś to placuszki z mąki pszennej, białego sera i zsiadłego mleka, które piecze się na kuchennej blasze; posmarowane masłem smakują wyśmienicie.

Komu jeszcze nie zaostrzyliśmy apetytu tym opisem, temu na pewno pocieknie ślinka, gdy powiemy o gołąbkach z ziemniaków gotowanych i tartych, o kaczce po dworsku nadziewanej farszem mięsno-grzybowo-ziołowym, o zielonych gołąbkach z liści sałaty wypełnionych mieloną polędwicą ze śmietaną i szczypiorkiem, o czerwonym barszczu na zakwasie z ogórków.

Prawdziwymi mistrzyniami w przygotowaniu potraw regionalnych są panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Olszynce, które zbierają laury na rozmaitych konkursach kulinarnych - należy tu wspomnieć o likierach pani Marii Otwinowskiej: różanym i miętowym Babci Zosi. Zatem nie przegapcie Państwo ich stoiska! Podkarpackiemu Jarmarkowi Turystycznemu towarzyszą liczne atrakcje, m.in. Wiosenny Przełajowy Wyścig Kolarski nad Sanem, Zawody Wędkarskie o Puchar Prezydenta Miasta, Rock na Kresach, występy zespołów folklorystycznych, uliczne parady i pokazy sztucznych ogni.

Miejsca w okolicy

Copyright © 2007 Polska Niezwykła
Wszystkie prawa zastrzeżone. Żadna część ani całość serwisu nie może być reprodukowana ani przetwarzana w sposób elektroniczny, mechaniczny, fotograficzny i inny. Nie może być użyta do innej publikacji oraz przechowywana w jakiejkolwiek bazie danych bez pisemnej zgody Administratora serwisu.
Znajdź nas na