Kto jadąc drogą z Ostrołęki do Szczytna raz zatrzymał się w zajeździe w Rozogach, ten zawsze będzie tu wracał; nawet, jeśli z tego powodu miałby nadłożyć drogi. Tusinek słynie z kuchni regionalnej w najlepszym wydaniu. Większość produktów, z których przygotowuje się posiłki, pochodzi z okolicznych pól. Miejscowe gospodynie przygotowują potrawy według przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie w ich rodzinach.
Można tu spróbować chrupiącego chleba ze wspaniałym smalcem, podpłomyków z różnymi dodatkami i przepysznych pierogów. Doskonałe są również zupy; makaron do rosołu robi się na miejscu, a grzyby do grzybowej zbiera w pobliskich lasach. Ruszając w dalszą drogę, warto kupić w Tusinku bochen wiejskiego chleba, kozie sery i złocisty miód. Nie można też zapomnieć o kilku słoikach domowych przetworów - w słotne jesienne dni będą przypomnieniem wakacji.
Zajazd Tusinek
Rozogi Kolonia 2, tel. 029 722 60 39