Chleb Iwański z piekarni rodziny Bednarskich w Iwaniskach pachnie i smakuje niezwykle. Produkt wpisany został na listę produktów tradycyjnych woj. świętokrzyskiego w kategorii - Wyroby piekarnicze i cukiernicze. Na stronie ministerstwa można przeczytać dokładny opis procesu wypieku. Wypiekany jest tradycyjną metodą, a receptura znana jest od ponad 40 lat - w oparciu o przedwojenne przepisy. Chleb z Iwanisk znany jest w całej okolicy ale trafia też na stoły w najdalsze krańce województwa, a przyjezdni gdy raz spróbują wracają tu ponownie...
Jednorazowo mieści się w piecu około 90 bochenków chleba. Piec opalany jest drewnem,a bochenki smakowitego chleba układa się bezpośrednio na cegłach szamotowych. Wprawdzie piekarz pan Stanisław Bednarski już nie żyje ale wygląda na to, że jego spadkobiercy stanęli na wysokości zadania i chleb jest pieczony nadal. Kiedy nadchodzi czas wyjmowania pieczywa z pieca, w niewielkim pomieszczeniu ustawia się długa, długa kolejka.