Chełmno, malownicze miasteczko z bogatą historią i wieloma zabytkami, leżące na Europejskim Szlaku Gotyku Ceglanego jest bardzo często odwiedzane przez turystów. Przy okazji pobytu w tym mieście, warto zboczyć do wioski Kosowo, to tylko 10 km od rynku w Chełmnie, gdzie w gospodarstwie pp. Barbary i Janusza Adamczyków można degustować i nabywać doskonałe sery.
Państwo Adamczykowie od 26 lat są rolnikami hodującymi krowy mleczne. Kilka lat temu postanowili spróbować wytwarzać sery z mleka krowiego niepasteryzowanego. Początkowo na własne potrzeby i po udanych eksperymentach z różnymi dodatkami zaczęli uczestniczyć i wystawiać swoje produkty na lokalnych jarmarkach zdrowej żywności.
W sąsiedniej wiosce Gruczno rokrocznie w o ostatni weekend sierpnia odbywa się Festiwal Smaku, na który zjeżdżają się drobni wytwórcy wędlin, miodu, serów, dżemów, nalewek itp. Państwo Adamczykowie na tym festiwalu w 2015 r. wystawili do konkursu kilka swoich serów i w kategorii produktów mlecznych ich ser dojrzewający „Pielgrzym” otrzymał tytuł „Smak Roku 2015”, a sery podpuszczkowe z kozieradką i czosnkiem niedźwiedzim otrzymały dwa wyróżnienia. Jak wspomina pani Barbara, takiego sukcesu, jako debiutanci nie spodziewali się. Te nagrody dodały odwagi w rozwijaniu serowarskiej pasji.
Obecnie sery są wytwarzane w odpowiednim, spełniającym wymogi sanitarne pomieszczeniu, a sprzedaż odbywa się w specjalnie wybudowanej „Biesiadówce”. Bliższych informacji można zasięgnąć na stronach http://seryadamczyk.pl https://www.facebook.com/SeryAdamczyk/