Osobom nielubiącym gwaru i tłumu towarzyszącego imprezom takim jak "Powidlaki", "Włościańskie Jadło" czy "Kapuściany Jarmark", a ceniącym sobie kulinarną przygodę w kameralnej atmosferze, polecamy wypoczynek w gospodarstwie agroturystycznym "Pod Lipą" w Przychojcu. Gospodyni, pani Czesława Zawadzka specjalizuje się zwłaszcza w przygotowywaniu według starych receptur nalewek i win, za które wielokrotnie była nagradzana na różnych konkursach. Zapewne niewiele jest miejsc, gdzie można spróbować wina z: pokrzywy, ziemniaków, dyni, jarzębiny, akacji, czarnego bzu czy chabrów. "Pod Lipą" można!
W gospodarstwie w zabytkowej chacie znajduje się prywatne muzeum wsi, a w drugiej mieści się pracownia bukieciarska, w której pani Czesława udziela swym gościom lekcji komponowania bukietów z ususzonych ziół, a także ginącej sztuki bibułkarstwa - wykonywania kwiatów z bibuły. Gospodyni prowadzi dydaktyczny ogródek zielarski i udziela porad, jak uprawiać, stosować i przetwarzać zioła. Na zamówienie gości pani Czesława przygotowuje wyśmienite potrawy kuchni regionalnej. Palce lizać!
Gospodarstwo agroturystyczne "Pod Lipą"
Przychojec 15, tel. 017 242 08 19, 0 602 467 215