Jak obwarzanek, to tylko z Krakowa
Obwarzanki, znane też jako precle lub bajgle, są wyrabiane przez krakowskich piekarzy już od 750 lat! Pierwsze wzmianki o nich pochodzą z okresu panowania księcia Bolesława Wstydliwego. Jak podają niektóre źródła, aż 16 wozów z preclami pojechało jako prowiant dla żołnierzy na bitwę pod Grunwaldem. Oficjalna nazwa "obwarzanek" (od obwarzania, czyli gotowania) pojawiła się w 1496 r. - w tym czasie precle mogli produkować tylko miejscowi piekarze. Dopiero w XVII w. zezwolono na ich wypiekanie poza murami Krakowa. Nazwa precel jest spolszczeniem niemieckiego bretzel, a bajgiel pochodzi od nazwy żydowskiego pieczywa o takim samym kształcie.
Od listopada 2006 r. obwarzanek znajduje się na liście produktów regionalnych, co znaczy, że pod tą nazwą może być wyrabiany tylko w Krakowie i w jego regionie. Smakołyki o kilkusetletniej tradycji, w kształcie wianka, są dziś dostępne w wielu smakach - m.in. słone, posypane makiem, sezamem, a nawet przyprawą do pizzy. Oczywiście najlepiej smakują w czasie spacerów po krakowskim Starym Mieście.