W Wielkopolsce wśród upraw prym wiodą dwie rośliny: szparagi i pyry, czyli ziemniaki. O ile szparagi uprawia się głównie na eksport, o tyle pyry od prawie 200 lat są podstawą kuchni wielkopolskiej. Z ziemniaków przyrządza się słynne poznańskie plyndze, szare kluchy, szagówki, zupę ziemniaczaną i mnóstwo innych potraw.
W poznańskiej restauracji W-Z Strefa Tańca przy ul. Fredry można spróbować wielu regionalnych potraw nie tylko ziemniaczanych. Wyśmienita jest np. duszona w piwie golonka po poznańsku czy podawana z kluchami na łachu (pyzami) nadziewana jabłkami kaczka pieczona po poznańsku.
Turyście, który chce z Poznania zabrać niepowtarzalny smak, polecamy słynne pyry z gzikiem. Gzik przygotowuje się z twarogu, gęstej śmietany, drobno pokrojonego szczypiorku lub cebuli i rzodkiewki. Doprawiony do smaku pieprzem i solą, podawany jest z ziemniakami ugotowanymi (koniecznie) w mundurkach. W tym zestawieniu smakuje naprawdę wybornie.