Historia tego domu od XVIII wieku związana jest z gdańską złotą wódką zwaną Goldwasser. Produkcja tego trunku stała się złotym interesem zarówno dla jego twórcy - Ambrożego Vormoellena, jak i jego spadkobierców, którzy rozbudowywali firmę.
W wynajętej kamienicy Pod Łososiem powstała probiernia, w której można było pokosztować ten przedni gdański likier. Właściciele gromadzili w budynku również zabytkowe przedmioty, które przyniosły probierni nie mniejszy rozgłos niż złota wódka tam produkowana. Można było z Goldwasserem w dłoni podziwiać stare, pięknie zdobione meble, piec z malowanymi kaflami, sztychy, holenderskie wazy, wspaniałe wyroby ze srebra, posągi i różnorodne bibeloty przywiezione z całego świata.
Niestety, w trakcie walk o miasto w 1945 roku kompleks starej probierni legł w gruzach. Po odbudowie w kamienicy powstała elegancka restauracja, której wnętrze nawiązuje do XVIII-wiecznej tradycji. Będąc gościem restauracji o tak bogatej historii trzeba koniecznie spróbować największej atrakcji, słynnej gdańskiej złotej wódki, bez której nie byłoby tego miejsca.