Tradycja piwowarstwa na ziemi raciborskiej sięga roku 1293, kiedy to książę Przemysł wydał zgodę na założenie karczmy, której dochód z wyszynku miał zaspokajać potrzeby raciborzan. Za okres powstania Browaru Zamkowego w Raciborzu przyjmuje się datę pierwszej wzmianki na jego temat zapisanej w źródłach historycznych, tj. rok 1567. Nie ma jednak pewności, czy nie istniał wcześniej, ponieważ ze źródeł pisanych wynika, że w 1559 roku funkcjonowała Karczma Zamkowa zaopatrywana przez Browar Książęcy. Od początków jego istnienia zaliczany był do dużych, które produkowały znaczną ilość „złocistego napoju". W 1858 roku podczas wielkiego pożaru zamku uległ on całkowitemu zniszczeniu. Pozostała ruina, którą panująca na tych ziemiach rodzina książęca von Ratibor postanowiła odbudować, po czym zająć się browarnictwem. W miejscu tym stanął nowoczesny na owe czasy parowy browar, który miał księciu zapewnić ekspansję na rynek śląski. XVIII wiek był okresem rozwoju i prosperity browaru zasilającego rynek piwny Śląska i Czech, w czym znacznie dopomagało sprowadzenie zagranicznych specjalistów z zakresu warzenia piwa, w tym mistrza piwowara Kaufmanna. Kaufmann wprowadził znaną wyłącznie sobie, tajemniczą recepturę piwa i procedurę produkcji zapewniającą szlachetność oraz uznanie trunku. Zarówno I, jak i II wojna odcisnęły swoje ślady na browarze i trzeba było odbudowywać go ze zniszczeń. Po zakończeniu II wojny światowej, już 15 września 1945 roku browar rozpoczął sprzedaż piwa, co było możliwe dzięki zaangażowaniu pozostałej po wojnie załogi znającej rzemiosło piwowarskie. Losy nie były łaskawe dla browaru, kolejny kataklizm, czyli powódź w 1997 roku dokonała znacznych zniszczeń odbijających się na jego późniejszych losach. Spowodowany katastrofą ponad sześciomiesięczny przestój oraz brak produkcji pogrążyły go w kłopotach finansowych i długach. W 1999 roku prace browaru zatrzymano i do 2005 roku nie prowadzono produkcji piwa. W 2005 roku podjęto ponowną próbę modernizacji i otwarcia zakładu, wznawiając produkcję. Obecnie produkuje się tu piwo na stosunkowo niewielką skalę, zaspokajając lokalne potrzeby.