Poszukiwaczom sielskich klimatów gorąco polecamy Zagrodę Guciów - prywatny miniskansen, a zarazem gospodarstwo agroturystyczne. XIX-wieczne chałupa i stodoła oraz obora z początku XX w. tworzą wiejską zagrodę, którą wpisano do rejestru zabytków. W chałupie i stodole obejrzeć można stare sprzęty, narzędzia, naczynia zasobowe. W oborze mieści się wystawa minerałów i skamieniałości roztoczańskich (pasja gospodarza), a także obrazy i rzeźby twórców z Roztocza.
Gospodarze zagrody, państwo Anna i Stanisław Jachymkowie, zapraszają na podpłomyki, kaszę z soczewicą, kartofle w łupinach z masłem czosnkowym, zupę z młodych pokrzyw, smażone borowiki oraz rosół z grzybów z kaszą gryczaną. Na specjalne zamówienie gości przygotują również niecodzienną potrawę, zwaną łupciami. Tajemnicze łupcie to trochę inne gołąbki. Ugotowaną i doprawioną kaszę gryczaną zawija się w liście kiszonej kapusty (oto guciowa tajemnica kiszenia całych kapuścianych liści: w beczce na warstwie siekanej kapusty układamy główki kapusty, przysypujemy je warstwą siekanej kapusty, itd., całość oczywiście solimy i starannie ugniatamy). Łupcie ciasno ułożone w naczyniu wędrują następnie do pieca. Na stół podaje się je gorące, polane olejem konopnym. Gospodarz poleca do tego łyk swojskiej pieprzówki, która ponoć wspomaga trawienie.
Na północny wschód od Zagrody Guciów, na wzgórzu Starzyzna znajdują się ślady grodziska (IX-XI w.). Archeolodzy odkryli tu fragmenty naczyń glinianych i kamiennych przęślików, żelazne narzędzia, groty, gliniane figurki, siekierki krzemienne, a także kobiece ozdoby.
Zagroda Guciów - Anna i Stanisław Jachymkowie
Guciów 19, tel. 084 618 63 57