Jadąc do słynnego Masłomęcza warto zatrzymać się w Dąbrowie Masłomęckiej, w gospodarstwie agroturystycznym pani Alicji Lipian. W jej kuchni powstają specjały nagradzane na konkursach Dziedzictwa Kulinarnego Lubelszczyzny. Smalec hrubieszowski zdobył niekwestionowane I miejsce wśród produktów pochodzenia zwierzęcego, stał się także produktem markowym regionu zamojskiego. Pani Alicja serwuje również tzw. kartoflańca, potrawę mniej popularną niż smalec, a równie smakowitą. Warto zobaczyć, jak jest przygotowywana. Utarte ziemniaki, przygotowane podobnie jak na placki ziemniaczane, smaży się w głębokim tłuszczu. Z przygotowanego jak na pierogi ciasta formuje się prostokąt. Usmażony farsz ziemniaczany nakłada się na rozwałkowane ciasto pierogowe i zwija je w roladę. Następnie kroi się ją w plastry o grubości 2-2,5 cm, które rzuca się na osolony wrzątek. Gotuje około 3 minut od wypłynięcia. Polane hrubieszowskim smalcem, smakują wybornie!
Atrakcją turystyczną okolic Hrubieszowa są nie tylko smakowite potrawy regionalne... Niektóre z gospodyń posiadły tajniki sporządzania wspaniałych nalewek: tych dla przyjemności i tych dla zdrowotności. Nagradzana na festynach agroturystycznych nalewka z mniszka lekarskiego pani Elżbiety Mic z Husynnego, oczyszczająca drogi żółciowe, polecana jest zwłaszcza osobom ze schorzeniami wątroby. Godne spróbowania są także nalewki orzechowe pani Lucyny Charczuk z Uchań i pani Haliny Ulidy z Pielaków.
Gospodarstwo agroturystyczne - Alicja Lipian
22-500 Hrubieszów, Dąbrowa Masłomęcka 51, tel. 084 691 10 23