W Lublinie mieści się Kresowa Akademia Smaku, której prezes, Waldemar Sulisz kilka lat temu wpadł na pomysł organizowania Turniejów Nalewek Kresowych. Szacowne jury spośród kilkudziesięciu nalewek wybiera tę najsmakowitszą. Musi więc skosztować i imbirówki, i kminkówki, i wiśniówki, i chrzanówki na żurawinie, i piołunówki, i pigwówki, i Lubczyku Dziadka Andrzeja, i…
Impreza wędruje po kraju jako ciekawa atrakcja, przyciągająca wielu wytwórców tego smakowitego napoju wysokoprocentowego. Jej edycje miały miejsce w Kiermusach koło Tykocina, Jakubowicach pod Lublinem, Kazimierzu Dolnym. W turnieju mogą brać udział zarówno zawodowcy, jak i indywidualni producenci nalewek domowych. A więc każdy, kto zna tajemną recepturę sporządzenia wyśmienitej nalewki, może się zgłosić do kolejnego turnieju (info@apetycik.pl).