Babka ziemniaczana to potrawa, którą wykonać mogą nawet początkujące kucharki. Do utartych ziemniaków dodaje się podsmażoną cebulę z boczkiem, sól, pieprz, jajko i trochę drobnej kaszy lub mąki. Przygotowaną masę przekłada się do formy i piecze około 1,5 godziny w średnio nagrzanym piekarniku.
Potrawa jest prosta, ale nawet proste rzeczy można zrobić po mistrzowsku. Stąd odbywające się w Supraślu co roku pod koniec maja Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej. Kiszka ziemniaczana wymaga większej niż babka maestrii. Jelita wieprzowe należy umiejętnie napełnić masą przygotowaną jak na babkę ziemniaczaną. Sztuką jest takie ich przygotowanie, by nie popękaływ czasie pieczenia.
W przyrządzaniu obu tych potraw nie ma sobie równych Mistrzyni Świata pani Dżenetta Bogdanowicz, która zaprasza do swego tatarskiego gospodarstwa agroturystycznego "Tatarska Jurta" w Kruszynianach. Tu ugości nas nie tylko wyśmienitą babką czy kiszką ziemniaczaną (po tatarsku zwaną trybuszokiem), ale i innymi specjałami kuchni tatarskiej, takimi jak pierekaczewnik, kołduny tatarskie, cybulniki, pieremiacze. O swojej wizycie i apetytach na tatarskie potrawy należy wcześniej uprzedzić (tel. 85 710 84 60, 606 603 760). Pani Dżenetta Bogdanowicz jest także przewodnikiem po szlaku tatarskim, zajmująco opowiada o historii, kulturze i tradycji polskich Tatarów.