Cymes to słodka, tłusta potrawa kuchni żydowskiej, spożywana z okazji święta Rosz-ha Szana (na Nowy Rok). Przyrządza się ją z marchwi, ziemniaków, suszonych śliwek, miodu, rodzynek oraz koszernego mięsa, zwykle wołowiny. Podsmażone mięso dusi się z marchewką, ziemniakami, suszonymi śliwkami i dodatkami (cynamon, olej, masło, miód itp.). Na końcu dodaje się zasmażkę bądź, po rozdrobnieniu, całe danie zapieka w piekarniku. Oczywiście każdy kucharz ma własny przepis na cymes.
Jak smakuje słodki gulasz, warto spróbować w restauracji "Tejsza" w Tykocinie, gdzie potrawa podawana jest nie tylko w Nowy Rok. To ciekawe miejsce nazywa się tak nieprzypadkowo: w języku jidysz tejsza znaczy koza. Dla podlaskich Żydów była ona symbolem szczęścia i dostatku. Restauracja mieści się tuż obok synagogi, przy ulicy... Koziej.