Ciesząca się coraz większą popularnością cykliczna impreza kulinarna organizowana jest od 2007 r. w Wielisławicach koło Strzelec Krajeńskich. W konkursach na najoryginalniejszą i najsmaczniejszą potrawę startują ekipy z wielu sołectw i gmin. Nagrody przyznawane są w pięciu kategoriach: jadło regionalne, wypieki, nalewki, wino i… najładniejsze stoisko. Potrawy ocenia specjalna komisja, natomiast przy bajecznie przystrojonych straganach reprezentanci wszystkich konkursowych ekip (i nie tylko) za niewielką opłatą serwują własnoręcznie wykonane przysmaki. Czas umilają występy lokalnych zespołów (wieczorem pojawia się gwiazda – co roku inna). Tradycją wielisławickich Targów Jadła Regionalnego jest zapraszanie na imprezę kulinarnych sław, które gawędząc o sprawach kuchni, przygotowują jednocześnie potrawę, która następnie zostaje rozczęstowana wśród gości i uczestników imprezy.