Gdy będziecie głodni w okolicy Bukowca lub Dołżycy, nie wahajcie się wstąpić do najbardziej znanych, choć skromnych i plenerowych smażalni w Bieszczadach. Przy drodze wiodącej z małej obwodnicy bieszczadzkiej na dużą, z Bukowca na Dołżycę leży jedna z małych, pięknych wsi – Terka. Na ostrym łuku drogi czasem w sezonie ciężko znaleźć miejsce na zaparkowanie samochodu. A wszystko z powodu grillowanego pstrąga, którego sława dawno wykroczyła poza granice Bieszczad.
W zasadzie są tu dwie smażalnie „Pod Tołstą” i „Córka” (a dzieli je tylko płot) – określane jako matka i córka, choć nie udało mi się do końca rozwikłać tych zawiłości rodzinnych. Ponoć się kobitki pokłóciły i córka poszła na swoje. Młodsi mówią o starszych tato, teść. Kto się z kim pokłócił – nie wiem. Zresztą, co za różnica, skoro w obydwu można dobrze zjeść, a pstrągi z grilla są po prostu wyśmienite. Jedni wolą matkę, inni córkę :). Tyle wyjawiło moje prywatne śledztwo.
Faktycznie pierwszą smażalnię w tym miejscu otworzyli w 1996 roku Państwo Krystyna i Stanisław Sewerniakowie po tym, jak na stałe osiedlili się w Terce. Pstrągi przyjeżdżają Podhala, z Czarnego Dunajca i zawsze są świeże, co można sprawdzić zamawiając je. No i specjalne przyprawy – to tajemnica smażalni. Technologii przyrządzania ryby właściciele nauczyli się od górali. Państwo Sewerniakowie z racji wieku nie dają już rady doglądać osobiście smażalni, ale starzy bywalcy na pewno pamiętają Panią Krystynę, zagadującą klientów i żartującą z nimi.
Obydwie smażalnie zresztą bardzo dbają o swoich klientów. Można zjeść rybkę grillowaną, smażoną, wędzoną na zimno, szaszłyki, pierś drobiową dla dzieci, świetne surówki. Ale przebojem jest właśnie ten grillowany pstrąg. Zazwyczaj trzeba na niego czekać. Jednorazowo grillowane są maksymalnie 4 sztuki (po 2 na rękę grillującego) przez jakieś 20 minut. Ale warto czekać.
Czynne jest od maja do października w godzinach 10-19, w czasie wakacji codziennie, w pozostałych miesiącach w zależności od pogody, warto wcześniej zadzwonić, by sprawdzić. Większe szanse na pstrąga z grilla są z rana i w tygodniu.
Tel. do „Córki” - tel. 696 044 013, tel. 696 044 014.
Pamiętajcie – głodni?– to do Terki.