Dostepna również w Get it on Google Play
Ponad 20 000 miejsc wartych odwiedzenia! Masz ochotę na wycieczkę w głąb Ziemi? Szukasz pomysłu na wyjazd z dzieckiem? A może planujesz wakacje na dwóch kółkach. U nas na pewno znajdziesz miejsce, którego szukasz!
Strona główna ciekawe miejsca niezwykłe: miejsce z „klimatem” The Blue Beetroot, czyli odrobina Anglii na Dolnym Śląsku

Łaziska

The Blue Beetroot, czyli odrobina Anglii na Dolnym Śląsku

Barbara i John Alaszewscy porzucili rodzinną Anglię i postanowili zamieszkać w Polsce. Tu ich zdaniem człowiek może poczuć się prawdziwie wolnym, tu żyje się zdrowiej, bezpieczniej, piękniej i ciekawiej! Wiem, że trudno to zrozumieć, drogi Polaku, ale tak nasz kraj oceniają ludzie urodzeni i wychowani w Anglii. Może rzeczywiście mają rację?

Państwo Alaszewscy kupili gospodarstwo rolne w Łaziskach i w XVIII-wiecznym budynku dawnej obory urządzili hotelik. Obiekt z pietyzmem wyremontowali. W tym celu nieodzownym był zakup ruin innego gospodarstwa. Materiał odzyskany z jego budynków posłużył do remontu The Blue Beetroot, czyli Niebieskiego Buraka. Tak w stylu angielskich pubów nazwali swój hotelik. Angielskim akcentem jest także szyld obiektu. W budynku świetnie wyeksponowano stare belki stropowe, piaskowcowe mury parteru i szachulcową konstrukcję piętra. Wnętrza robią na gościach całkiem "domowe" wrażenie, w pokojach są proste, wygodne sprzęty, w każdym znajduje się także łącze internetowe i sejf na kosztowności.

W The Blue Beetroot działa kuchnia oferująca dania polskie, hinduskie i angielskie. Specjalnością zajmującego się przygotowywaniem potraw Johna Alaszewskiego jest fish and chips (ryba z frytkami). Oto przepis na dolnośląską wersję narodowego dania Anglików:
Fish and chips (ryba z frytkami) Z piwa, 100g mąki, szczypty soli i pieprzu przygotować ciasto piwne (tak jak naleśnikowe). Przyprawione solą i pieprzem filety z pangi moczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym do 180°C tłuszczu (od 2 do 3 minut). Obrane ziemniaki pokroić na grube kawałki i również usmażyć na bardzo gorącym tłuszczu (od 5 do 6 minut) i oprószyć solą - koniecznie morską! Potrawę dopełniają dodatki: sos tatarski lub w wersji "bardziej angielskiej"... ocet.

The Blue Beetroot,
Łaziska 50,
tel. 075 736 44 20

www.bluebeetroot.com
 

Miejsca w okolicy

Copyright © 2007 Polska Niezwykła
Wszystkie prawa zastrzeżone. Żadna część ani całość serwisu nie może być reprodukowana ani przetwarzana w sposób elektroniczny, mechaniczny, fotograficzny i inny. Nie może być użyta do innej publikacji oraz przechowywana w jakiejkolwiek bazie danych bez pisemnej zgody Administratora serwisu.
Znajdź nas na