Dawniej jednym z najbardziej nieodzownych fragmentów zabudowy gospodarskiej Zawoi były tzw. piwniczki. Zdecydowana ich większość występowała w przysiółkach Wełcza, Czatoża i Markowa. Mimo że istniało wiele różnorodnych konstrukcji, ich przeznaczenie z reguły w zdecydowanej większości było takie samo. Służyły głównie do przechowywania płodów rolnych zebranych z pola. Trzymano w nich ziemniaki, buraki i inne warzywa. Wykorzystywano stałą temperaturę, jaka panowała w piwniczkach, umożliwiającą składowanie produktów rolnych przed długi okres.
Materiałem do budowy piwniczek były głównie kamienne głazy, z których układano ściany i sklepienia. Starano się przy tym maksymalnie wykorzystać ukształtowanie terenu, zagłębiając budowlę w zbocze niewielkiego wzniesienia. Ziemia stanowiła dodatkową warstwę izolacyjną, regulującą temperaturę we wnętrzu budowli. Na kamiennym fundamencie niejednokrotnie wznoszono drewniane szopy będące niejako dodatkowym magazynem, w którym przechowywano siano, a także narzędzia rolnicze.
Bywało, że wznoszono całe uliczki piwniczek, których pozostałości można zobaczyć w Czatoży.