Ponad 20 000 miejsc wartych odwiedzenia! Masz ochotę na wycieczkę w głąb Ziemi? Szukasz pomysłu na wyjazd z dzieckiem? A może planujesz wakacje na dwóch kółkach. U nas na pewno znajdziesz miejsce, którego szukasz!
ładowanie mapy
Wybierz miejsca z rankingu
lub
pokaż wszystkie
Bartoszyce - Smakołyki w Stodole
W bocznej uliczce odchodzącej od bartoszyckiego rynku stoi XVIII-wieczny spichlerz. Kto raz wejdzie do środka, na pewno zatrzyma się na dłużej, bo to niezwykle ciekawe miejsce. Mieści się tu chyba najl...
niezwykłe: palce lizać
Sominy - W kręgu kaszubskiego rękodzieła
Sominy - wieś letniskowa przepięknie położona nad jeziorami Somińskim i Dywańskim - zaprasza latem nie tylko wędkarzy i żeglarzy. Poza urokiem jezior turystów do Somin przyciągają gościnność ...
niezwykłe: sztuka, rękodzieło ludowe
Rozogi - Zajazd Tusinek - niebo w gębie
Kto jadąc drogą z Ostrołęki do Szczytna raz zatrzymał się w zajeździe w Rozogach, ten zawsze będzie tu wracał; nawet, jeśli z tego powodu miałby nadłożyć drogi. Tusinek słynie z kuchni regionalnej w na...
niezwykłe: palce lizać
Paprotnia - Kuźnia Napoleońska
30 km od Warszawy tuż przy zjeździe na Niepokalanów znajduje się założona w 1967 r. Kuźnia Napoleońska. Warto tam wstąpić m.in. na naleśniki po sochaczewsku nadziewane kaszą gryczaną z białym se...
niezwykłe: palce lizać
Łomnica-Zdrój - Pierogi łomnicańskie
Łomnica-Zdrój znana jest między innymi z regionalnej potrawy - znakomitych pierogów łomnicańskich (zrobione z tartych ziemniaków, z farszem z gotowanych ziemniaków i bryn...
niezwykłe: palce lizać
Poznań - Kluchy na łachu i pyry z gzikiem
W Wielkopolsce wśród upraw prym wiodą dwie rośliny: szparagi i pyry, czyli ziemniaki. O ile szparagi uprawia się głównie na eksport, o tyle pyry od prawie 200 lat są podstawą kuchni wielk...
niezwykłe: palce lizać
Kraków - Krakowskie bajgle
Jak obwarzanek, to tylko z Krakowa
Obwarzanki, znane też jako precle lub bajgle, są wyrabiane przez krakowskich piekarzy już od 750 lat! Pierwsze wzmianki o nich pochodzą z okresu panowania księcia ...
niezwykłe: palce lizać
Łaziska - Coś słodkiego
Bywalcy kwater agroturystycznych Lubelszczyzny z pewnością nieraz mieli okazję delektować się miejscowym specjałem o niezbyt apetycznej nazwie buraczak. Placek jest jednak wyśmienity i jeżeli komuś ...
niezwykłe: palce lizać
Sechna - Suski Sechlońskie
"Suski Sechlońskie" to śliwki z pestkami poddane procesowi podsuszania i podwędzania. W smaku "Suska Sechlońska" jest lekko słodka z wyczuwalnym posmakiem i aromatem wędzenia.
...
niezwykłe: palce lizać
Lipniki - Na spotkanie z tradycją
Pobyt w gospodarstwie agroturystycznym Ewy i Adama Krzyżewskich jest świetną okazją, aby poznać bliżej kulturę kurpiowską. Gospodarze z zapałem i miłością kultywują miejscową tradycję. Swoją pasją z...
niezwykłe: wiara i obyczaje
Copyright © 2007 Polska Niezwyk�a
Wszystkie prawa zastrze�one. �adna cz�� ani ca�o�� serwisu nie mo�e by� reprodukowana
ani przetwarzana w spos�b elektroniczny, mechaniczny, fotograficzny i inny. Nie
mo�e by� u�yta do innej publikacji oraz przechowywana w jakiejkolwiek bazie danych
bez pisemnej zgody Administratora serwisu.