Ponad 20 000 miejsc wartych odwiedzenia! Masz ochotę na wycieczkę w głąb Ziemi? Szukasz pomysłu na wyjazd z dzieckiem? A może planujesz wakacje na dwóch kółkach. U nas na pewno znajdziesz miejsce, którego szukasz!
ładowanie mapy
Wybierz miejsca z rankingu
lub
pokaż wszystkie
Poznań - Kluchy na łachu i pyry z gzikiem
W Wielkopolsce wśród upraw prym wiodą dwie rośliny: szparagi i pyry, czyli ziemniaki. O ile szparagi uprawia się głównie na eksport, o tyle pyry od prawie 200 lat są podstawą kuchni wielk...
niezwykłe: palce lizać
Kraków - Krakowskie bajgle
Jak obwarzanek, to tylko z Krakowa
Obwarzanki, znane też jako precle lub bajgle, są wyrabiane przez krakowskich piekarzy już od 750 lat! Pierwsze wzmianki o nich pochodzą z okresu panowania księcia ...
niezwykłe: palce lizać
Łaziska - Coś słodkiego
Bywalcy kwater agroturystycznych Lubelszczyzny z pewnością nieraz mieli okazję delektować się miejscowym specjałem o niezbyt apetycznej nazwie buraczak. Placek jest jednak wyśmienity i jeżeli komuś ...
niezwykłe: palce lizać
Sechna - Suski Sechlońskie
"Suski Sechlońskie" to śliwki z pestkami poddane procesowi podsuszania i podwędzania. W smaku "Suska Sechlońska" jest lekko słodka z wyczuwalnym posmakiem i aromatem wędzenia.
...
niezwykłe: palce lizać
Lipniki - Na spotkanie z tradycją
Pobyt w gospodarstwie agroturystycznym Ewy i Adama Krzyżewskich jest świetną okazją, aby poznać bliżej kulturę kurpiowską. Gospodarze z zapałem i miłością kultywują miejscową tradycję. Swoją pasją z...
niezwykłe: wiara i obyczaje
Lębork - Lębork dla smakoszy
Odwiedzając Lębork, warto zajrzeć do piekarni i cukierni zlokalizowanych na starówce. Lęborscy piekarze prześcigają się w różnorodności oferowanych ciast, bułek i chleba. Trzeba przyznać,...
niezwykłe: palce lizać
Mermet - Żurawinowa czarodziejka z Kociewia
Pobyt w kociewskim gospodarstwie agroturystycznym pani Dagmary Mazurek w Mermecie to nie tylko okazja do wypoczynku na łonie przyrody, ale także wizyta w kulinarnym raju. Dziko rosnąca na okolicznych t...
niezwykłe: palce lizać
Gietrzwałd - Dla ducha i dla ciała
Gietrzwałd uważano przed wojną za polskie serce Warmii. Latem 1877 r. trzynastoletniej Justynie Szafrańskiej i o rok młodszej Basi Samulowskiej objawiła się tu Matka Boska. Przemawiając do dziewczynek ...
niezwykłe: wiara i obyczaje
Lipsk - A może zamiast weselnego tortu - korowaj?
…Przed przybyciem młodego zaczęto już korowaj miesić, placek weselny, na którego przyjęcie piec się dopalał jasno i wesoło. Dziewczęta koło dzieży stały i sypały w nią siedem miarek mąki ...
niezwykłe: wiara i obyczaje
Dylewo - Rejbak z kozicakiem
Do urejbowanych (utartych) surowych ziemniaków (około 3 kg) dodajemy 10 dag mąki, 4-5 jajek oraz skwarki, pokrojone w kostkę kiełbasę, boczek lub mięso i smażoną cebulę. Po doprawieniu i dokł...
niezwykłe: palce lizać
Copyright © 2007 Polska Niezwyk�a
Wszystkie prawa zastrze�one. �adna cz�� ani ca�o�� serwisu nie mo�e by� reprodukowana
ani przetwarzana w spos�b elektroniczny, mechaniczny, fotograficzny i inny. Nie
mo�e by� u�yta do innej publikacji oraz przechowywana w jakiejkolwiek bazie danych
bez pisemnej zgody Administratora serwisu.